Hodowla kóz podstawowe informacje ?

Hodowla kóz podstawowe informacje Jeśli chciałbyś w przyszłości zająć się hodowlą kóz ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Pierwsze pytanie jakie musisz sobie zadać, to pytanie o cel założenia hodowli. W zależności od celu należy wybrać rasę kozy. W Polsce popularne są przede wszystkim kozy mleczne. Mówimy tu o kozach alpejskich i saaneńskich. Są to zwierzęta o zbliżonych rozmiarach. Taka koza waży od 50 do 90 kg. Kozły mają nieco większą wagę. Może ona dochodzić nawet do 120 kg. Rasa Alpejska pochodzi z Francji. Warto zauważyć, że ta rasa kozy jest bardzo wydajna. Dlatego też możemy otrzymać nawet do 1800 kg mleka w jednej laktacji. Jej cechą charakterystyczną jest wysoka odporność na choroby. Tej rasie kóz nie przeszkadzają także złe warunki zewnętrzne.

Rasa saaneńska

Rasa saaneńska pochodzi ze Szwajcarii. Te kozy również dają bardzo dużo mleka. Możemy osiągnąć
nawet 2000 kg w jednej laktacji. Jeśli nasze pastwisko jest gorszego rodzaju nie należy się tym
przejmować. Kozy saaneńskie doskonale odnajdują się w trudnych warunkach. Smak koziego mleka
może być naprawdę niepowtarzalny. To za sprawą różnorodności roślin, który koza jest w stanie
strawić. Warto w tym miejscu wspomnieć, że koza ma aż 4 żołądki. Pamiętaj, że koza hodowana na
mleko lubi rutynę. Jeśli zmienisz stanowisko dojenia, na takie do którego nie jest przyzwyczajona
będzie się denerwować. Co więcej, może nie dać się wydoić.
Ważne, by kozły nigdy nie pasły się znacznymi kozami. Przez sześć miesięcy w roku kozły bardzo źle
pachną. Zatem mleko będzie bardzo źle smakować..
Kozy możemy oczywiście hodować także na mięso. W Polsce hodowcy na mięso wybierają tylko
jedną rasę. Jest to rasa burska. Warto wiedzieć, że kozy te nie wymagają bardzo specjalistycznego
pożywienia. Szybko przerasta ich masa ciała. Poradzą sobie na gorszej jakości pastwiskach. Kozy te
same w sobie nie są hodowane na mięso. Traktuje się je jako uzupełnienie puli genowej rasy białej
uszlachetnionej.


Jeszcze jednym typem kozy, o którym warto tutaj wspomnieć jest typ wszechstronnie użytkowy. Do
tego typu możemy zaliczyć wiele ras. Mówimy tu o rasach, które występują lokalnie i przystosowały
się do danego środowiska. Najpopularniejsza jednak w Polsce jest rasa uszlachetniona biała oraz
brązowa.

Jak należy się przygotować do założenia w hodowli ?

W tym miejscu warto zauważyć, że kozy nie są zbyt wybredne. Nie mają wybudowanych oczekiwań.
Są to zwierzęta mało kłopotliwe. Jednakże dla kóz Musisz przygotować solidne ogrodzenie, odpowiednia duży teren wybiegu, pożywienie i wygodne miejsce do spania. Pamiętajmy, że ogrodzenie Musi być
naprawdę solidne. Kozy są bardzo sprytne i skore do ucieczek. Koza potrafi wspinać się praktycznie
po wszystkim Dieta jaką musisz zapewnić tym zwierzętom jest zróżnicowana w zależności od pory
roku. Wiosną i latem ich pożywienie obfituje w zioła, zielonkę, siano. Warto karmić je paszą
zawierającą nasiona roślin oleistych oraz motylkowy. Zaś jesienią i zimą kozy preferują paszę suche
czyli po prostu siano i słomę oraz rośliny okopowe takie jak marchew czy buraki. Podobnie jak wiosną
i latem dietę kóz warto wzbogacić o wspomniane już wcześniej pasze treściwe. Pasza treściwa
zawiera ziarna zbóż oraz wspomniane już wcześniej nasiona roślin oleistych. To co opisaliśmy wyżej
to tak zwane tradycyjne żywienie.

Nowoczesne żywienie

Nowoczesne żywienie zakłada, że niezależnie od pory roku podajemy w unifikowaną dawkę
pokarmową o stałej konsystencji i bardzo zbliżonym w składzie surowcowym oraz zbilansowanej
zawartości białka i energii w 1 kg suchej masy.

Pomieszczenie

Pomieszczenie, w którym będą umieszczone kozy na noc powinno być przede wszystkim ciepłe,
czyste i suche. Warto także dostosować jego powierzchnię do wielkości stada. Podłoże włóż gładką ściółką.Pomieszczenie można podzielić na kojce, ale nie jest to konieczne. Warto wiedzieć, że kozy bardzo
nie lubią deszczu oraz kałuż nie za dobrze radzą sobie w bagnistych terenach

Hodowla kóz podstawowe informacje ?


Przeczytaj też: Produkcja w szklarni 2022/2023

Jak pielęgnować te zwierzęta?

Pamiętaj, by regularnie kontrolować Stan ich skóry oraz sierści. Należy usuwać nadliczbowe strzyki oraz rogi. Bardzo ważną kwestią jest kontrola racic oraz odrobaczanie, którego musimy dokonywać przynajmniej dwa razy w roku. Niestety kozy często chorują i szybko umierają. Chorób, na które może zapaść koza jest bardzo wiele. Są to zarówno choroby bakteryjne jak i wirusowe. Choroby wirusowe niestety bardzo szybko się rozprzestrzeniają. Warto tutaj jeszcze wspomnieć, że kozę należy wydoić codziennie. W przeciwnym wypadku zwierzę zapadnie na zapalenie sutków. Warto szczegółowo poznać naturę tych zwierząt. Wtedy, łatwo odróżnisz codzienną rutynę od zachowania wskazującego na chorobę. Jeśli zauważysz coś nietypowego w zachowaniu, warto natychmiast wezwać weterynarza. Dwie godziny opóźnienia w podaniu leku, mogą zaważyć na życiu zwierzęcia.

Polscy konsumenci coraz częściej wybierają kozie mleko. Choć nie jest ono jeszcze tak popularne jak mleko od krowy. Mleko kóz jest bardzo tłuste mimo to obniża zły cholesterol we krwi zawiera takż witaminy E, B12 oraz K. Mleko od kozy zawiera cynk, selen, potas, czy fosfor. Warto wiedzieć, że spożywanie koziego mleka chroni przed osteoporozą czy nowotworami.

Poznań – Wirtualne Biuro Poznań

Poznań – Wirtualne Biuro Poznań

Kraków – Wirtualne Biuro Kraków

Wrocław – Wirtualne Biuro Wrocław

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *