Hodowla strusi podstawowe informacje

Hodowla strusi podstawowe informacje – Struś afrykański spokrewniony jest z nielotami południowoamerykańskimi, czyli z nandu, em, kiwi i kazuarem. W hodowlach polskich spotkamy głównie strusie afrykańskie:

  • czerwonoszyje – to struś masajski i południowoafrykański,
  • niebieskoszyje, czyli struś somalijski i południowoafrykański

Polska, na tle Europy, przoduje w hodowli strusi. Około 120 hodowlach znajduje się 12 000 sztuk. Mięso i jaja strusi w 90% polscy hodowcy eksportują do krajów Europy zachodniej. Reszta jest wykorzystywana w gospodarstwach agroturystycznych.

Wygląd strusia

Tu się to największe ptaki. Sam co osiągają nawet 3 m wzrostu i 150 kg masy ciała. Samice są
mniejsze. Dorastają do 2 m przy 110 -120 kg masy ciała. Samice ubarwione są brązowo-szaro z jasnymi
końcówkami piór, a samce są całe czerwone oprócz białych końców skrzydeł i ogona.
Taki te mają długą, elastyczną szyję, małą głowę masywnym dziobem. Po obu bokach głowy położone
są oczy wyposażone w bardzo dobry wzrok. Struś widzi na bez odległości 3 km. Nogi ptaka są dobrze
zbudowane, dwupalczaste, silne i długie. Pozwalają na szybki bieg, nawet do 70 km/h. Ciało Strusia,
jak każdego ptaka, pokrywają gęsto pióra, które mają swoje zadanie. Upały pióra tworzą barierę
przed słońcem – chłodzą zwierzę. Chłodne dni natomiast tworzą ciepłą warstwę izolacyjną. Strusie
wyposażone są w duże skrzydła. Trzepiąc nimi, chłodzą ciało i odstraszają drapieżniki. Jednak nie
służą im do latania. Strusie bowiem nie mają grzebienia na mostku, A to uniemożliwia im lot. Stąd też
nazwa nadrzędu tych ptaków – bezgrzebieniowce.

Hodowla strusi podstawowe informacje

Pomieszczenie dla strusi

Hodowla strusi wymaga budynków podzielonych na sektory i z dostępem do wybiegu. Sektory dla
piskląt i młodzieży zimą powinny być ogrzewane, natomiast ptaki dorosłe nie potrzebują systemu
grzewczych. Istotną sprawą jest wysokość pomieszczenia. Powinno ono wynosić 3 do 3,2 m. Podłoga
dla dorosłych ptaków musi być betonowa wyściołanaa słomą, natomiast pisklętom musi wystarczyć
siatka nad podłogą. Nie można stosować ściółki, ponieważ maluchy zjadają ją w dużej ilości.
Pomieszczenie wyposażone musi być w karmniki- plastikowe tacki dla piskląt, dla młodzieży wanienki
i miski, dla dorosłych karmidła przytwierdzone do ściany na wysokości tułowia. Budynki powinny
mieć też okna, a na zimę dodatkowe źródło światła, które wykorzystuje się tylko przez jedną dwie
godziny dziennie.

Hodowla strusi podstawowe informacje –

Wybiegi

Wybiegi muszą być dość obszerne. Najdłuższy bok powinien mieć co najmniej 100 m. Taki te bowiem
potrzebują swobodnie biegać. Każdy sektor budynku musi mieć bezpośrednie wyjście na wybieg, aby
ptaki mogły korzystać z ruchu na świeżym powietrzu w każdej chwili. Ważne jest, aby teren wybiegu
otoczyć ogrodzeniem o wysokości 1,8 m, by ptak nie uciekł. Jego powierzchnię obsiewać lucerną,
trawą lub koniczyną.

Hodowla strusi podstawowe informacje

Hodowla strusi podstawowe informacje –

Żywienie strusia

Strusie mają dość szeroki zasób pokarmowy. Bazują głównie na pasach roślinnych i zbożowych, czyli
kukurydzy, pszenicy, jęczmieniu. Lubią też nasiona , soi, słonecznika, otręby, koniczynę, trawę,
lucernę. W odpowiednich dawkach można je karmić marchewką, sałatą, kapustą i liśćmi buraków.
Zimą wymagają suchych pasz objętościowych, czyli siana z lucerny i koniczyny oraz suszu z lucerny.

Białko i mikroelementy dostarczane są w mączce rybnej jako komponent mieszanek. Pisklęta po
wykluciu wymagają osobnego wyżywienia. Hodowca musi dostarczyć im wodę i mieszankę
pełnoporcjową w formie granulatu, siekane kurze jaja , kapustę, marchewkę, koniczynę i lucernę.
W tym okresie dawka dzienna powinna wynosić 3 do 3,5% masy ciała. Przemyślane musi być także
karmienie dorosłych ptaków w okresie reprodukcyjnym. Muszą otrzymywać 2 kg mieszanki
treściwej, pół kilograma owsa, 2 do 4 kg zielonki, traw, lucerny lub koniczyny. W okresie nieśnym
należy zwiększyć w dawce zawartość wapnia i fosforu odkładanego w skorupie.

Hodowla strusi podstawowe informacje –

Rozród i nieśność

Na powiększenie stada trzeba czekać 2 lata. Samica bowiem uzyskuje dojrzałość płciową wieku 24
miesięcy, a samce w 26 w miesiącu życia. Hodowcy najczęściej łączą w jednym kojcu jednego samca
z dwiema samicami. W ciągu roku występują dwa lub trzy cykle z 10-dniowymi przerwami. samica
znosi jaja co drugi dzień po 12 – 20 sztuk w cyklu. Najwyższą nieśność ma miejsce w najdłuższe dni
świetlne w roku, podczas maja i czerwca. Najlepsze lata nieśne mają samice w piątym do siódmego
roku życia, ale można je użytkować w tym celu nawet do 30 – 40 roku życia. Najkorzystniejszy do
rozrodu okres samców to ich 10 14 rok życia.

Wylęg

Jaja strusia są największe spośród jaj ptasich, a jednak rozwód i klucie dużo gorsze, niż u innych
gatunków ptactwa drobiowego. Tylko 70% jaj zostaje zapłodnionych, a z nich tylko 50% to pisklęta.
Najlepsze jaja to te w masie 1,2 – 1,8 kg. Do wylęgu służą inkubatory. Zanim się tam znajdą Muszą
być przechowywane przez maksimum 7 dni w temperaturze 12-18 stopni Celsjusza i w wilgotności
65%. Jaja zbieramy codziennie, czyścimy i dezynfekujemy chemicznie. W inkubatorze jaja leżą 39
dni w temperaturze 36 stopni i wilgotności 20%. W ostatnim dniu jaja przenosimy do aparatu
wylęgowego czyli klujnika, gdzie temperaturę obniżamy do 35,5 stopnia, a wilgotność
podwyższamy do 55-65%. Klujniki muszą mieć wentylatory i możność obracania jaj. Pisklęta przez 2
tygodnie przebywają w pomieszczeniu o temperaturze 26 stopni Celsjusza. Po tym czasie w ciepłe
dni mogą już korzystać z wybiegu.

Przeczytaj też: Na czym polega rolnictwo komórkowe?

Korzyści z hodowli strusi

W Polsce hoduje się strusie przede wszystkim ze względu na mięso. Co więcej dużą zaletą tego mięsa jest
mała zawartość tłuszczu i cholesterolu, a także walory smakowe i odżywcze. Największą zaletą strusiego mięsa jest jego niska kaloryczność. Nie zawiera dużej ilości sodu, dlatego można je polecić osobom borykającym się z nadciśnieniem krwi. Mięso ze strusia bogate jest przede wszystkim w kwasy Omega 3 oraz Omega 6. Warto podkreślić, że kwasy te chronią nas przed miażdżycą i zawałem serca.

Innym produktem są jaja. Jaja strusie ważą około półtora kilograma. Jedno jajko daje jajecznicę porównywalną do tej z 20 jaj kurzych. Ważnym produktem jest też skóra, wykorzystywana w galanterii. Produkuje się z niej paski, torebki, rękawiczki. Najwyższą jakość ma skóra z piersi i grzbietu ptaka. Z jednego można jej uzyskać około 1,2 m ². Również pióra mają swoją wartość. Tworzy się z nich ozdoby,
kolczyki, miotełki do usuwania kurzu. Pióra mają zdolność antyelektrostatyczne.

Poznań – Wirtualne Biuro Poznań

Poznań – Wirtualne Biuro Poznań

Kraków – Wirtualne Biuro Kraków

Wrocław – Wirtualne Biuro Wrocław

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.