Na czym polega rolnictwo komórkowe ? W związku ze zmianami klimatu i pogłębiającym się problemem dostępu do zdrowej żywności naukowcy i rolnicy szukają rozwiązań umożliwiających wyżywienie populacji ludzkiej. Ciekawą propozycją jest rolnictwo komórkowe. Na czym polega ? – Tego dowiesz się z naszego artykułu. Czy możesz sobie wyobrazić, że do produkcji mleka nie będzie potrzebna krowa ? – Brzmi trochę jak science fiction ? Mleko bez krowy jest jednak możliwe i niektóre firmy już wprowadziły je na skalę komercyjną. Genetycy wytworzyli komórki sutkowe, które wytwarzają mleko krowie, a nawet ludzkie w specjalnie do tego stworzonych laboratoriach. Natomiast genetycznie modyfikowane grzyby pomagają wytworzyć białko mleka. Tego rodzaju białko wykorzystujemy potem do produkcji lodów.
Dlaczego musimy rozwijać technologię komórkową, by wyżywić ludzi ?
Po pierwsze ludzie żyją coraz dłużej. FAO, czyli Światowa Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oszacowała, że już w połowie tego stulecia na świecie będzie żyło aż 9,1 miliarda ludzi. zestawmy to teraz z postępującą urbanizacją, czyli w konsekwencji ze zmniejszaniem się miejscem pod uprawę, czy hodowlę. Do tego dodajmy ogromnie wyniszczające rolnictwo zmiany klimatu. Mówimy tu przede wszystkim o suszach. Wodę trzeba będzie nauczyć się oszczędzać, nawet w krajach gdzie jak dotąd swobodnie płynie z kranu. Produkcja żywności znacząco uszczupla zasoby wody. Czy wiedziałeś, że, abyś mógł zjeść jeden kilogram wołowiny potrzebne jest aż 15,4 tys. litrów wody? Jakby tego było mało, hodowla krów w znaczący sposób przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, a to z kolei pogłębia zmiany klimatu.
W konsekwencji zmian klimatu w Europie może pojawić się na przykład nieznana dotąd szarańcza szkodników. Powstaje pytanie – jak w tak trudnych warunkach wykarmić rosnącą wciąż populację ludzi ? Odpowiedź kryje się w genetyce i rolnictwie komórkowym.
Mówiąc ludzkim językiem rolnictwo komórkowe to hodowla komórek, które rozwijają się w specjalnych zbiornikach. z rozwiniętej komórki powstaną potem produkty spożywcze, które zjadamy na co dzień. Mówimy tu, na przykład o jajkach, mleku, czy wołowinie do popularnych hamburgerów. Co ciekawe nic nie stoi na przeszkodzie wytworzyć kość słoniową, czy skórę zwierzęcia. Rolnictwo komórkowe wykorzystuje komórki macierzyste. Komórki macierzyste mogą przekształcić się w każdy rodzaj tkanki jaki znamy. Do produkcji mięsa wykorzystywać będą komórki mięśniowe – satelitarne. Mają je zarówno ludzie jak i zwierzęta. Zadaniem komórek satelitarnych jest regeneracja uszkodzonych mięśni.
Przeczytaj również: Cele hodowli alpak
Rynek rolnictwa komórkowego
Widać, że rolnictwo komórkowe na świecie powoli, ale systematycznie się rozwija. Tego rodzaju działalność deklaruje już 75 przedsiębiorstw na świecie. Na sprzedaż produktów pochodzenia komórkowego jako pierwsza odważyła się firma Eat Just Inc. Sprzedała swoje produkty restauratorom z Singapuru.