Hodowla owiec podstawowe informacje Każda hodowla zwierząt gospodarskich może przynieść wiele korzyści, ale i wiele radości. Aby to było możliwe musimy odpowiednio traktować i troskliwie pielęgnować czworonożnych przyjaciół.
Ostatnie badania genetyków dowodzą, że pierwszym zwierzęciem, które człowiek udomowił, była owca. Nie bez przyczyny człowiek zwrócił swą uwagę właśnie na owcę. Dawała mu przecież mięso i mleko na pożywienie, skórę na okrycie. Z biegiem czasu człowiek nauczył się korzystać także z jej wełny. Owca była mieszkanką terenu w górzystych kropka Dziś można ją spotkać na całym świecie, zwłaszcza w chłodniejszym klimacie.
Czego wymaga hodowla owiec?
W Polsce w wielu gospodarstwach hoduje się niewielkie stadka owiec „przy okazji”, ale przede
wszystkim dla korzyści: wełna, skóra, mięso, mleko i nawóz do przydomowych ogródków. Pamiętajmy, że takie stadka mogą być zbyt liczebne kropka W takim chowie górna granica nie powinna przekraczać 20 sztuk. Owce to zwierzęta stadne. Dużą rolę odgrywają u wielu bodźce słuchowe i dotykowe, ale też bodźce chemiczne, które działają na zmysły smaku i węchu. Bodźce słuchowe wiodą jakby prym. Mimo to, mimo wielu różnych bodźców płynących ze środowiska zewnętrznego, owce w stadzie zachowują spokój i ciszę. Jeśli, więc stado będzie zachowywać się głośno, w ten sposób chcę pokazać swój niepokój, hodowca powinien sprawdzić, co jest przyczyną takiego zachowania stada. Owce możemy przechowywać w murowanych budynkach jak i w lekkich, drewnianych szopach. Pomieszczenia te muszą zawsze:
– być zabezpieczone przed opadami i wiatrem,
– utrzymywać odpowiednią temperaturę i wentylację,
– dawać odpowiednie oświetlenie wnętrza,
– zapewnić taką powierzchnię, by legowiska były wygodne a hodowca miał w swobodny dostęp do
zwierząt.
Pomieszczenie dla owiec
Pomieszczenia dla zwierząt powinny być odpowiednio wysokie. Ten warunek uzależniony jest od
częstotliwości usuwania obornika. Jeśli, więc owcy trzymane są na głębokiej ściółce, to w ciągu roku
usuwamy nawóz tylko dwa razy kropka W ciągu sześciu miesięcy jego przyrost wynosi około 0,5 m.
Znaczy to, że pomieszczenie nie powinno być niższe niż 3,5 m do 4 m. Utrzymanie czystości nie jest,
więc zbyt częsty– dwa razy do roku. Hodowca powinien usunąć obornik, odkazić pomieszczenie
roztworem 2% sody kaustycznej i wybielić ją mlekiem wapiennym.
Przeczytaj też: Drony na usługach rolnictwa.
Zabiegi higieniczne owiec
Jak każde zwierzę hodowlane także i owca wymaga pewnych zabiegów higienicznych, by zapobiegać
negatywnym objawom. Przede wszystkim dwa razy w roku trzeba przycinać rogi racic. Przy tym nie
później niż dwa tygodnie przed wypędem na pastwisko i po powrocie z niego. Te przycięcia
zapobiegają występowaniu kulawki. Owce wymagają suchych pastwisk kropka podmokłe łąki grożą zarobaczeniu zwierząt motylicą wątrobową. Chorobami owiec są także tasiemczyca i nicienie
żołądkowo-jelitowe oraz płucne kropka
Z tego też powodu Zwierzęta te powinny być systematycznie odrobaczywiane. Pierwszy zabieg stosuje się na dwa tygodnie przed wypędzeniem na pastwisko. Następne co 2-3 miesiące. Ich częstotliwość uzależniona jest oczywiście od atakujących pasożytów. Owce poddawane są strzyży. Jak często strzyżemy? To uzależniony jest od tego, jaką długość wełny chcemy uzyskać kropkę owce nizinny powinny być strzyżone raz w roku. Ważne jest aby:
– tryki strzyc na 1,2 miesiące przed stanówką
– jagnięta trzy co razem z matkami. -macioski – na około 6 tygodni przed wykotami,
Zimowy zabieg strzyży wymaga a, aby w budynku owiec zapewnić temperaturę przy najmniej 10
stopni Celsjusza.
Hodowla owiec podstawowe informacje –
Wykorzystanie wełny
Zanim, wełna owcza stanie się włóczką, musi być poddana określonym zabiegom. Przede wszystkim
musi być wyprana. Małe ilości wełny można prać we własnym zakresie. Wełnę pierzemy w wodzie o
temperaturze ciała. Do wody pierwszego prania nie wlewamy środków piorących, Natomiast drugie
pranie już ich wymaga. Pierzemy ręcznie aż do naturalnej barwy włókien. Wełnę suszymy i rozczesujemy czesakami. Uzyskujemy pełną, która wyglądem przypomina watę. Otrzymanie włóczki zależy już od umiejętności tkacza. Z waty wyciąga kilkanaście włókienek, skręca i uzyskuje nić. Łącząc nitki uzyskuje włóczkę. Tkacz wyposażony jest oczywiście kołowrotek.
Mięso baranie
Na koniec Kilka spostrzeżeń na temat baraniego mięsa. Ma ono bowiem duże właściwości odżywcze i
zdrowotne. Właściwości te baranina zawdzięcza obecności kwasu linolowego. Warto spożywać
baraninę, bo ona zapobiega otyłości, wzmacnia układ odpornościowy, także hamuje procesy
miażdżycowe i osteoporozę.
Systematycznie spada chęć hodowania owiec.
Niestety kraje Unii Europejskiej nie hodują już tak chętnie tych zwierząt. Największy spadek pogłowia owiec w całej Unii odnotowano na Węgrzech. zmniejszyło się ono o 11% Warto zauważyć, że przyczyną kurczenia się hodowli owiec jest jej niska wydajność. zbyt mało jagniąt przypada na jedną maciorkę gospodarstwie. Hodowla jest, zatem nierentowna, a to pociąga za sobą wzrost importu baraniny. Europa jest drugim największym importerem tego rodzaju mięsa.
Warto wspomnieć, że po Brexicie, rynek skandynawski otworzył się na polską jagnięcinę. Rolnicy zarabiają, więc lepiej, niż jeszcze kilka lat temu. Od 2020 roku ceny jagnięciny są coraz bardziej atrakcyjne